zoek home bestel contact english
Allemaal een doosje
Auteur: Paula Gomes

Paula Gomes vertelt over haar jeugd in Nederlands-Indië en de nasleep ervan.

Allemaal een doosje is een nieuw verhaal, geschreven en voorgelezen door Paula Gomes (1932) over haar jeugd in Nederlands-Indië en de nasleep ervan. Over een meisje dat, opgegroeid in een beschermde wereld en gekoesterd door ouders, baboe, kokkie, djongoes, met de Japanse bezetting aan dit alles een einde ziet komen. Na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd komt ze via Singapore in Nederland terecht. Maar repatriëring brengt geen soelaas: ook in Nederland hoort ze niet thuis.
Een uitgave in samenwerking met Boekhandel Van Stockum. Met dank aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde KIT-LV KNAW voor het ter beschikking stellen van geluiden.

Paula Gomes (1932) was bijna tien jaar toen haar geboorteland, Nederlands-Indië, bezet werd door de Japanners. Ze moest naar een Jappenkamp en maakte het begin van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd mee. Uiteindelijk werd ze door de Engelsen gered en naar Singapore gebracht. Na zes maanden ging ze naar Nederland. Veel van haar boeken hebben haar ervaringen in Indonesië als onderwerp. Voor volwassenen schreef ze over haar kampervaringen in Sudah, laat maar, Het kind met de clownspop (als Bulkboek voor de brugklas verschenen) en Wie in zijn land niet wonen kan, die samen uitkwamen onder de titel Tropenkind (1992).

Gomes debuteerde in 1967 met een verhalenbundel voor kleuters, Het baasje heet Wouter. In 1977 verscheen Piet gaat naar de horizon, een verhaal over de vriendschap tussen een Nederlandse en een Griekse jongen. In 1980 stelde ze een gedichtenbundel samen met gedichten en tekeningen gemaakt door kinderen van Rotterdamse lagere scholen, In de kooi ben ik niet bang. Indië keert terug in Ik eet een tijger, waarin een opa zijn kleinzoon zijn geboorteland laat zien. Dit boek is in Klokhuis geweest.

Paula Gomes leverde ook een bijdrage aan een bundel oorlogsverhalen die in 2002 verscheen: Oorlog40-45.nl (Bron: Leesplein)

Over Tropenkind in de pers: 'Ik vind het een van de allerbeste 'kamp'boeken en een van de beste reisverhalen met een weerzien met Indonesië' (Rob Nieuwenhuys)

'Een heel bijzonder boekje, zeer persoonlijk en daarom uniek.' (Beb Vuyk)
Voorlezer: Paula Gomes
Verschijningsdatum: verschenen
ISBN/EAN: 9789047600541
Prijs: € 0.00
Media: alleen als download
       
   
Fragment beluisteren:
Loading the player ...
Bestellen bij BOL:
Downloaden bij Luisterrijk: