zoek home bestel contact english
Alpenrood
Auteur: Robert Anker

‘Het was laat in de middag toen wij in de oude Mercedes van Vic het Oostenrijkse stadje binnen dieselden waarvan ik de naam vergeten ben omdat Vic alles had geregeld. Hij had heimwee naar de bergen. Hij was aan rust toe. We zagen elkaar te weinig.’ Alpenrood is het verslag van een diepe vriendschap, die in de bergen een onverwachte wending neemt.

Over de auteur
Robert Anker (1946) debuteerde in 1979 als dichter met Waar ik nog ben. Daarvoor verschenen gedichten van hem in verschillende tijdschriften, waaronder De revisor. Het debuut was nog een traditionele dichtbundel, geïnspireerd door Ankers jeugd in het West-Friese Oostwoud. Was die bundel nog naar binnen gericht, al gauw kwam de nadruk te liggen op de buitenwereld, zoals in Van het balkon (1983), en op maatschappelijke problemen, zoals in De broekbewapperde mens (2002). Van de natuur verschoof het perspectief naar het stadsleven. Een andere beweging was die van observatie naar moraal.

De vorm van de gedichten veranderde eveneens, de gedichten werden 'taliger'. De chaos van het stadsleven werd uitgebeeld in fragmentarische zinnen en in gedichten ongebruikelijke grammaticale constructies, met andere woorden: spreektaal nam het over van schrijftaal. De 'ekster' is in dit opzicht tekenend voor de stilistische en thematische ontwikkeling van het dichterschap van Robert Anker. In zijn debuut beschreef hij de vogel nog als een bescheiden, sierlijke danser, intussen is hij veranderd in een zelfgenoegzaam, gettoblasterdragend beestje.

Tijdens zijn studie in Amsterdam, waar Anker sindsdien woont en werkt, schreef hij toneelteksten en gedichten. Inmiddels heeft hij ook essays over literatuur en kunst, verhalen en jeugdliteratuur op zijn naam staan en is zijn werk bekroond met prijzen als de F. Bordewijk-Prijs en de Herman Gorter-Prijs. Anker was redacteur van Tirade en doceerde Nederlands. Tegenwoordig is hij literair criticus bij Het Parool en wijdt hij zich fulltime aan het schrijverschap.
Voorlezer: Robert Anker
Verschijningsdatum: verschenen
ISBN/EAN: 9789047602743
Prijs: € 0.00
Media: alleen als download
       
   
Fragment beluisteren:
Loading the player ...
Downloaden bij Luisterrijk: