zoek home bestel contact english
Hee... zie je dat!? De films van Ed van der Elsken
Auteur: Joyce Roodnat

Ed van der Elsken (1925–1990), het ‘enfant terrible’ van de Nederlandse foto grafie, was een getalenteerd fotograaf en filmer die gedurende ruim veertig jaar in foto’s, fotoboeken en films zijn ontmoetingen met mensen vormgaf. In Hee... zie je dat!? gaat Joyce Roodnat, cultureel commentator en filmfanaat, dieper in op de films van Ed van der Elsken. Roodnat beseft gaandeweg dat al die films bij elkaar onthullen hoe Ed zich verhoudt tot de wereld maar vooral hoe de wereld zich verhoudt tot Ed. Voor Ed van der Elsken was film van ultiem belang – hij joeg er elke keer mee op de beslissende slice of life. Het leidde tot een klein oeuvre van documentaires, altijd lyrisch en altijd gewaagd persoonlijk. Met als slotakkoord en hoogtepunt de gevierde film Bye – over zijn eigen sterven en toch voor alles over zijn eigen liefde voor het leven.

Dit boek bevat tevens drie dvd's met een selectie van films van Ed van der Elsken. Onder meer Welkom in het leven, lieve kleine (1963), De verliefde camera (1971) en Bye (1990), als bonus de documentaire Ed van der Elsken 1925–1990 van Jan Bosdriesz.

Van 4 februari tot en met 21 mei 2017 is in het Stedelijk Museum Amsterdam de overzichts-tentoonstelling Ed van der Elsken - De verliefde camera te zien. Daarnaast zijn er in februari in het EYE Filmmuseum diverse films en documentaires van Ed van der Elsken te zien op groot scherm.
Illustrator: Ed van der Elsken
Verschijningsdatum: februari
ISBN/EAN: 9789047622987
Prijs: € 24.99
Media: boek met 3 dvd
       
   
Bestellen bij BOL: